Tuesday, June 21, 2011

Cinta Semanis Puding Caramel

Salam.

Pernah baca tak novel Manisnya Cinta tulisan Anis Ayuni? Kalau pernah baca, mesti familiar dengan perkataan puding caramel, dan volkswagen warna puding caramel. Ala, pasal Ifti Liyana berebut puding caramel dengan Nazmi. Cerita yang sangat romantik, bersahaja, dengan latar tempat yang menarik, dan cerita tentang makanan yang sedap-sedap! :)

Ok, tanpa memanjangkan cerita, kali ni aku nak share resipi puding caramel. Sebelum ni pernah try buat, tapi tak berapa jadi sebab tutup pengukus tak rapat. Alhamdulillah, kali ni jadi dan memuaskan hati. :)


Bahan-bahan :

(Gula Hangus) :
1 cawan gula --> hanguskan di kuali
1 cawan air panas

(Puding)
4 biji telur
1 tin susu cair
2 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar tepung kastard


Cara-cara :

1. Sediakan gula hangus.
2. Sediakan pengukus (make sure berfungsi dengan baik!)
3. Blend telur sehingga kembang, masukkan susu cair dan blend lagi.
4. Masukkan esen vanilla dan tepung kastard, blend lagi.
5. Tuang gula hangus dalam loyang.
6. Tuang adunan puding dalam loyang.
7. Kukus selama 15-20 minit.
8. Tertib! :)



Alhamdulillah, dah siap. Tapi betulke, cinta tu semanis puding caramel? Hihi.


Gambar ihsan Uncle Google~sebab takde camera sendiri nak ambik gambar.

~Dari kecik, memang aku suka sangat kacau mama buat kek, dan senyap-senyap buat kek resipi sendiri. Pernah jugak, daripada nak buat kek, letak yogurt dan macam-macam lagi, jadi bingka.

~Next time, inshaALLAH aku letak pulak tips-tips untuk buat kek yang aku dapat masa pergi kursus kek dan biskut. The do's and dont's in baking cake.



Kek yang dibuat seminggu lepas habis kursus kek~
Chocolate Moist Cake, Black Forest Cake, dan Pandan Layer Cake

Selamat Mencuba!

3 comments:

  1. Nk resepi yg mane? hajar pnye kek sume lg nmpk sedap2 (drooling). jom tuka2 resepi jom! :) btw, pandan layer dgn black forest tu gne spongecake je. klau malas nk buat or nk cpat, bole je beli spongecake tu. tp klau buat sndiri, iALLAH lg lembut n sedap kot:)

    ReplyDelete
  2. guna kek span? tak penah try kek span lagi.. bru nak try wat guna tepung optima yang instant tu je..
    haha.. resepi pun yang simple2 je naj.. ;)

    ReplyDelete